Så går du tillväga när du ska sälja ditt företag

Du ska sälja ditt livsverk, självklart vill du ha så mycket betalt som möjligt, eller?

Vem är din köpare, är det ett generationsskifte, ska du arbeta kvar i verksamheten, vill du ha en snabb och problemfri transaktion? Många frågor som var och en kan påverka svaret på frågan ovan.


Räkna alltid med att du behöver minst 4-6 månader och helst upp till 1 år för att förbereda en affär riktigt bra. Naturligtvis beror det på storleken och komplexiteten i din verksamhet (en mindre rörelse går betydligt snabbare att förbereda).

När du säkrat alla dina interna ”processer” och siffror och vet att ditt bolag tål en noggrann granskning (Due Diligence) kan du börja säljarbetet.

KalmarAkademien rekommenderar att första steget ska vara att beskriva din verksamhet kortfattat i en ”One-Pager” för att väcka intresse.

Namnet antyder att all viktig information som en säljare vill veta ska rymmas på en enda sida – ja så snabbt går det för en van köpare att bedöma sitt intresse! Bestäm dig för vem din önskade köpare är och om möjligt gör en lista på tänkbara kandidater som sedan rangordnas och kontaktas.

Får du positiv återkoppling på ditt erbjudande börjar det roliga!

Ibland är inte transaktionsbeloppet det viktigaste utan hur man agerar i sin förplanering för att få en så optimal skatteavbränning som möjligt.

Här stannar jag; Vad var det du ville och hur går man vidare?

Det finns så klart lika många vägar att välja som det finns kreativa lösningar.

Vill du veta mer? Kontakta info@kalmarakademien.se för en förutsättningslös diskussion. Det minsta du får med dig är förhoppningsvis lite goda råd som du kan använda dig av.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *