Intern eller extern rekrytering för nyckelpersoner i ditt företag?

 Bolag som växer har ständigt behov av att anställa kompetenta medarbetare, ledare och chefer. Att hitta rätt, oavsett om du väljer att söka externt eller internt, ställer krav på dig som rekryterar.

Hur menar vi?

Ponera att du har ett bolag i tillväxt, du har medarbetare med goda grundkunskaper i verksamheten och nu är det dags att ta ytterligare ett steg.  Det första du skall göra är att sätta samman en genomtänkt profil och befattningsbeskrivning för den kandidat du vill ha. Hur ser den ideala kandidaten ut, varför? Våga tänka ”utanför boxen”, här kan du välja att sikta efter en spetskompetens som inte alls behövs idag men som du tror kommer att krävas inom 1-3 år eller att bryta någon annan barriär som kan ge dig fart framåt.

Vad är alternativen?

Att med egen eller köpt (rekryterare) kraft söka personal är ofta både tidsödande och kostsamt. Går det dessutom fel tappar man mycket kraft och energi. Vad jag vill säga är att det kräver omsorg att anställa nyckelpersoner från externt håll. De ska passa in i din företagskultur och självklart vara en blivande ambassadör för dig och dina varor/tjänster.

En annan (ofta underskattad) väg är att se över sina befintliga resurser. Att låta någon växa till en ny roll sänder många värdefulla signaler och ger energi i organisationen Du vet vad du får och du kan vara säker på att individen kommer att göra allt för at bevisa att du gjorde rätt.

Även här finns det naturligtvis fallgropar. Att låta någon bli chef över sina forna arbetskamrater kräver mycket, och är inte alltid så bra. Vad man kan göra om det är en förutsättning, just att bli chef över tidigare kollegor, är att ha en flytande övergång. Var tydlig med vad du vill, och säkerställ att alla känner till planen, men att förändringen sker stegvis.

Risker

I denna artikel vill jag belysa några risker som sällan diskuteras. När en organisation får in nya chefer och ledare som kommer utifrån får det många oönskade effekter. Ett par exempel är:

  • Väldigt ofta tappar verksamheten tempo. Det tar helt enkelt tid att bli varm i kläderna.
  • Organisationen vill vänta och se vad den nya chefen har för agenda. Det bör vara tydliggjort innan personen tillträder.
  • I värsta fall kan de redan befintliga medarbetarna, bestämma sig för att söka sig nya utmaningar, om det blir alltför mycket förändring.

Vi har sett detta alltför ofta i de uppdrag KalmarAkademien har varit verksamma.

Det du som företagare inte vill vara med om är att din kompetens flyr skutan just när du planerar att växla upp takten. Det finns många forskningsrapporter på hur mycket det kostar att utbilda personal innan de kan ”stå på egna ben” och om det dessutom är nyckelpersoner kan man multiplicera summan.

Men, säger du, det finns ingen internt som jag kan tänka mig att anställa i den nya rollen! Jaså, säger jag! Beror det då på dig själv eller har du inte tillräcklig kunskap om din personal?

I mer än 20 år har jag, i roller som VD och Koncernchef först och främst tittat mig omkring internt. Till mycket stor grad har jag hittat det vi sökt internt. Ibland dyker det upp ett guldkorn där man minst anar det, ofta har det dessutom varit en kvinna och det har alltid gått väldigt bra!

Vi har så fantastiskt mycket kompetens i våra bolag som tyvärr inte får möjligheten at utvecklas på ett sätt som kan bidra till verksamhetens utveckling. Sätter vi det i perspektiv till andra länder där vi också verkat (USA, Kina, Sydafrika, samt många Europeiska länder) så blir det än tydligare.

Vår svenska utbildning håller en mycket hög klass och vi lär oss att vara mångkunniga och inte rädda för att ge oss in i något som kanske ligger lite utanför det dagliga ansvaret. Detta är en stor och väsentlig skillnad mot allt det vi sett och något som är en stor konkurrensfördel för oss.

 

Slutord

Det finns självklart undantag, situationer där vi direkt råder er att ta in nytt ledarskap från externt håll, och det gäller när du måste åstadkomma ett snabbt skifte i kultur- och eller ledarfrågor. Här behöver man bryta gamla mönster och sätta en ny agenda.

Hoppas denna artikel har gett dig lite att tänka på och att du vågar se dig omkring innan du stiger utanför väggarna för att hitta bra personal.

Lycka till

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *