Därför ska du överväga en mentor som kan hjälpa dig utvecklas

Visst är det en fantastisk känsla att utveckla sin verksamhet, sin personal, sin marknad och allt som får ditt bolag att växa? Har du någon gång funderat på, eller kanske blivit erbjuden någon form av extern hjälp? Handen på hjärtat – hur sannolikt är det att du skulle kunna tänka dig följande stöd:

  • En extern mentor som har betydligt mer kunskap än du själv
  • En extern mentor som ges fullt tillträde till allt som rör din verksamhet
  • En extern mentor som vågar risa & rosa
  • En extern mentor som får träffa din personal samt dina kunder och leverantörer

Inte många är så modiga, eller insiktsfulla, att de vågar ta steget. För dem som ändå gör det blir verkligheten ofta väldigt positiv med en långsiktig relation och utveckling av verksamheten. Sedan finns det också tillfällen där kemin mellan personer inte stämmer och då måste man acceptera det och omedelbart gå skilda vägar.

En mentors ansvar

Juridiskt har en mentor inget ansvar alls utan är endast en resursförstärkning med ett syfte som båda parter är överens om. Företagaren måste vara inställd på att det är en långsiktig relation och att det kommer att ta tid (år) innan den fulla potentialen kommer att visa sig. Vill man istället ha en snabb lösning på något internt ärende är det istället en konsult man ska anlita.

Varför och när tar man in en mentor?

KalmarAkademien har lång erfarenhet av olika mentorskap och återger här några typiska fall som alla har varit mycket framgångsrika.

  1. Ny på jobbet – många högutbildade har ibland svårt att hitta sin roll på arbetsplatsen. Fyllda med ambition och skolans bild av vad arbetslivet ska erbjuda innebär ibland en kollision som kan behöva en överbryggning.
  2. Ny som chef – hur växlar jag om? Här kan en extern mentor vara mycket bra eftersom man kan ”lätta sitt hjärta” och få hjälp man kanske inte vågar be om i andra sammanhang.
  3. VD / Ägare – oavsett bakgrund och situation kan en mentor vara det bollplank som behövs i många situationer utanför styrelserummet eller i de fall man inte har någon att prata problem med.
  4. Förändringar – något verksamhetsgenomgripande skall ske där det saknas erfarenhet och/eller kompetens internt. Rätt mentor kan vara till mycket stor hjälp i processen.

Integritet

En mentor ska vara obrottsligt lojal mot sin ”adept” om inget annat överenskommits. Som mentor ska man vara beredd på att diskutera allt, oavsett vad som kommer upp och oavsett om det egentligen är direkt arbetsrelaterat. Många gånger visar det sig att helt andra frågor ibland måste få sitt utrymme och alla människor är olika.

Hur hittar jag en erfaren mentor?

Sätt samman en kravprofil, vad vill du ha av en mentor, vilka kompetenser, omfattning, uppdragets längd, när ska möten ske, ska det finnas någon specifik kunskap etc. Därefter kan du aktivt börja söka på olika sätt, ofta erbjuder lokala rådgivare eller företagsnätverk denna typ av tjänster men det är en rekommendation att hitta någon som inte står dig för nära.

Stort lycka till! Och vem vet, kanske är det du som agerar mentor åt någon i framtiden?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *