Extern styrelse eller rådgivare?

Mångfald berikar

Ett uttryck som vi tror alla kan hålla med om. I ett bolag kan detta handla om så mycket beroende på hur din verksamhet ser ut. En extern styrelse som handplockas för att arbeta långsiktigt och som besitter olika kompetenser ger ett bolag en styrka och en stabilitet som kan vara ovärderlig.

Vill man istället ha en punktinsats kan man söka extern rådgivning som ofta syftar till att hantera en specifik fråga inom en viss tid. Bägge tillvägagångssätten är bra men har sin grund i olika behov.

Extern styrelse

När man söker ledamöter ska man vara lika noga som när man anställer nyckelpersoner. Utgå från din strategiska plan, vart vill du nå, inom vilken tidshorisont och med vilken investering. Vad behöver du sedan fylla på med för kompetens i din styrelse?

Var inte rädd för att titta utanför din normala krets eller bransch. Sammanställ ett litet material som du kan överlämna till tänkta kandidater så de förstår vad du vill ha ut av deras kunskap samtidigt som de säkert vill veta vad dina långsiktiga tankar och mål för verksamheten är.

Försök vara så professionell som möjligt i din styrelse. Att sätta årets mötesagenda är en stor hjälp. Låt alla ledamöter bekanta sig ordentlig med varandra och med verksamheten. Var även noga med att hålla en god kontakt med styrelsen även mellan de ordinarie mötestillfällen som ni enats om. Ett VD-brev månatligen är alltid välkommet. Där kan månadsresultat och händelser beskrivas så alla känner sig väl informerade om vad som försiggår.

Extern rådgivning

Vid tillfälliga behov eller punktinsatser av något slag uppstår ibland behov av extra resurser, då är en extern rådgivare/konsult ofta lösningen. Vad ska man tänka på då?

Ärendebeskrivning och upphandling är viktigt så du får det du förväntar dig. Att utgå från att det ändå är du som får göra det mesta arbetet är nästa sak att ta i beaktande. Om du räknar med att någon annan ska göra ”jobbet” så finns risken att denna person sedan försvinner ut när uppdraget är klart och då även tar med sig kunskap om vad som gjordes eller än värre, nycklar för att kunna upprepa arbetet i framtiden.

En bra rådgivare skapar förutsättning för att arbetet blir gjort som du önskar och ser till att kunskap och kompetens överförs internt så att du nästa gång kan utföra jobbet själv.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *