5 punkter att tänka på när du vill framtidssäkra ditt företag

Vad är avsikten med att driva företag och har jag ett livslångt åtagande framför mig? De vanligaste svaren från en mindre eller medelstor företagare (5-150 MSEK) är att man vill styra både verksamhet och sin egen tid själv, man vill se verksamheten växa eller man har valt att följa sin dröm.

Men sen då – hur många funderar på riktigt lång sikt, säg 10 år? Vi på KalmarAkademien tycker det är viktigt att “framtidssäkra” både företaget, den egna ekonomin och inte minst det egna välmåendet och sin familj. Att avsätta tid för att bolla frågor som rör dessa livsfundament borde vara en självklarhet men så är inte alltid fallet.

Vad gör jag då om jag vill komma igång? Tänk först igenom vad du vill uppnå när du framtidssäkrar, vem eller vilka som kan vara till hjälp, vilken information du kommer att behöva och på vilken tidshorisont det skulle kunna ske.

1. Om något händer mig idag – vad sker då med min verksamhet?

Är produkter/tjänster väl definierade, är rutiner dokumenterade, finns det avtal med kunder och leverantörer, är marknadsplanen tydlig och hur är verksamhetens ekonomiska flöden? Går det att sälja – och i så fall vem eller vilka är möjliga köpare? Om verksamheten skall likvideras – hur sker detta och vad blir konsekvenserna? Finns det någon närstående som kan driva verksamheten vidare – hur kommer det att fungera med marknad, kunder och leverantörer? Finns det någon rådgivare som kan hjälpa till?

2. Verksamheten kan växa men…

Ser du att din verksamhet är skalbar eller på annat sätt kan expandera men du kanske saknar finansiella muskler, tillräcklig organisation, rätt lokaler, kunskap eller helt enkelt ser att någon annan förmodligen skulle kunna göra arbetet bättre. Detta kan vara ett bra tillfälle att fundera över om en försäljning kan vara aktuell. Alternativet kan också vara att du tar in nytt kapital och affärspartner med målsättningen att arbeta kvar men att kunna dela bördan med andra. Om det är kompetens eller kapital du söker, vill du då ha in ”passivt” kapital eller en aktivt arbetande fysisk person/styrelse?  Finns det någon rådgivare som kan hjälpa till?

3. Verksamheten skall säljas

Beslutet närmar sig, verksamheten skall säljas!

Principerna är enkla; för att en köpare skall vara intresserad måste verksamheten gå att förstå, vara lönsam och/eller passa in för att kunna fusioneras ihop med annan verksamhet. Att förbereda en försäljning brukar ta 6-12 månader beroende på storlek och komplexitet. Att börja ”bakifrån” är inte så dumt, utgå från ett tänkt pris. Det innebär att man tittar på skatteavbränning och övriga finansiella konsekvenser vid en försäljning eller likvidation, det går att förbereda och planera mycket så att du får behålla så mycket som möjligt. Är du nöjd med vad detta ger kan du lugnt fortsätta arbetet.

Att verksamheten är möjlig att sälja med allt vad det innebär är en grundförutsättning (se punkt 1). Vi tycker även att man ska göra sin hemläxa noga – vad är verksamhetens verkliga värdering och vad ska den grundas på, substans eller avkastning. Man bör även tänka igenom till vilket belopp man är beredd att sälja för och hur en förväntad diskussion om köpeskillingen kan se ut (säljarrevers, aktier, kontant likvid). Finns det någon rådgivare som kan hjälpa till?

4. Minska beroendet av den egna personen/insatsen

Ibland är det av olika skäl inte rätt tidpunkt att sälja men man vill ändå göra någon form av förändring, kanske av ålders-, familj-, eller hälsoskäl. Är man egenföretagare är det beslutet oftast grundat på en ekonomisk bedömning.

Är verksamheten större är det flera frågor att fundera över. Finns det en aktiv styrelse eller finns det någon lämplig person i verksamheten som kan axla ansvaret. Vilken roll vill du själv ha och är du verkligen beredd att släppa taget, vilket oftast krävs för att få full effekt? Det är med andra ord en mental process i kombination med en ekonomisk bedömning och inte minst krävs det en ordentlig genomlysning för att säkerställa status och nuläge innan skiftet sker. En väl formulerad målbild (VD-instruktion) är ett bra hjälpmedel för den tillträdande ledaren, på det sättet minskar risken för framtida tvister.

5. Sist men inte minst

Oavsett skälen till att du vill ha en förändring – var noga i ditt beslut.

Alltför många klamrar sig fast i sina verksamheter ”för länge” eller har en orimlig bild av värdet som inte går att realisera. Att i god tid och på rätt grunder påbörja sin omställning är alltid bra men naturligtvis inte alltid så lätt att verkställa. En bra styrelse eller rådgivare som kan finnas där för att bolla med är att rekommendera.

Slutord

När man ska slutföra sin omställning är det mycket att tänka på. Förändringen av det dagliga är bara en liten del, den ekonomiska tryggheten och framtida pension är kanske den största. Att man även funderar på möjligheten att fortsätta verka aktivt, kanske som mentor eller i någon styrelse är inte heller otroligt. Ett bra nätverk hjälper dig då att komma igång på ett bra sätt.

KalmarAkademien har mycket erfarenhet av att bistå företagare med framtidssäkring och finns tillgängliga om det blir aktuellt.

Välkomna!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *