Våga tänka nytt – innan det gått för långt!

Ibland kör man fast på arbetet, i värsta fall kan det gå riktigt illa och då kan det få följdeffekter som kostar mer än man kan hantera. Orsakerna kan vara många och behöver inte bero på orsaker kopplade till verksamheten men måste naturligtvis åtgärdas.

KalmarAkademien har vid flera tillfällen trätt in för att genomföra en ”Turn-Around”, för att få stopp på akuta problem. Vid dessa tillfällen har det varit enkelt att konstatera att det gått långt och man önskar att någon kunnat se och agera mycket tidigare.

Vad jag vill lyfta i denna korta ”artikel” är alternativet, att våga fatta ett annat beslut – mycket tidigare!

Att se sina egna problem är naturligtvis inte enkelt men om du vågar ta ett steg bakåt och ställa dig frågan ”om en extern resurs” kan hjälpa dig analysera problemen och staka ut en väg ut ur dessa, ja då har du kommit långt.

Vår erfarenhet är att en ofärgad och analytisk resurs ofta kan bidra väldigt mycket på kort tid. Det innebär inte att du förlorar kontrollen, snarare tvärtom, du får fler alternativ och en samarbetspart som liksom du, vill få fram fakta och åtgärda fel på bästa sätt.

Här skiljer sig beslutsprocessen mellan större och mindre bolag. Ett större bolag står ofta inför byte av ledning (VD) medan ett mindre ägarlett bolag behöver ett stöd.

Att tänka ”Interims-VD” i bägge fallen är klokt. Ett större bolag behöver förstå varför problem uppstått, alla stenar måste vändas och det är inte ovanligt att problemen är väsentligt mycket mer omfattande än vad man initialt trodde. Ett mindre bolag kan med fördel låta en ny ledare få göra motsvarande analys i en fri roll.

När fakta sedan presenteras har man alla dörrar öppna för att fatta det långsiktiga beslutet om åtgärd och framtida styrning!

Våga kontakta KalmarAkademien för en förutsättningslös diskussion om hur vi kan hjälpa dig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *