Hur ökar vi lönsamheten?

Varför lyckas vissa företagare och entreprenörer bättre än andra?

Att känna sin egen verksamhet, sina processer, sina kunder och sina medarbetare kan låta självklart för alla men visar sig ofta vara något som brister.

Kunskap och förmågan att använda kunskapen till att prioritera rätt vid olika tillfällen är nyckeln till äkta arbetsglädje och goda resultat.

Hur gör Du?

Jag får ofta en fråga från folk jag möter; “hur ökar vi lönsamheten” i vår verksamhet. En enkel fråga som egentligen kräver både insikt i bolagets siffror, ägarens tanke och vilja och inte minst vilka möjligheter och begränsningar som kan påverka mitt svar.

Därför svarar jag oftast på det enklaste sätt jag kan, med endast 3 ord.

Fokusera – Förenkla – Förbättra

Fokusera på det du önskar ska ske och det du kan påverka för att nå dina mål.

Förenkla genom att skala bort allt oväsentligt och se till att det du arbetar med är begripligt och handfast och glöm inte dokumentera utgångsläget så du ser förbättringar.

Förbättra genom att sätta ett långsiktigt mål och dela sedan upp det i mindre och realistiska delmål.

Det stora flertalet entreprenörer och företagare vill själva göra arbetet och många fortsätter enträget att göra om och göra om och göra om, tills de är i mål. Andra ber om hjälp för att få in en kompetens man själv saknar, man tar en livlina! Antingen söker man en ny styrelsemedlem eller en konsult (gud förbjude säger den förstnämnda gruppen) för att snabbare nå konkreta resultat. Här finns inga rätt eller fel, du sitter själv på svaret om vad som passar just dig och din verksamhet bäst.

Glöm inte fira dina framgångar, det stärker och sporrar till nya stordåd. Lycka till.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *